Домакинство на среща по проект „Heritage on stage”, Еразъм+

ПЕГ “Йоан Екзарх“ беше домакин на среща на учители и ученици от Италия, Турция, Румъния и Португалия, които участват в проекта Еразъм+ „Heritage on stage” коятo се проведе от 28 март до 1 април 2022 г.
Общите ни дейности започнаха с разглеждане на емблематичните забележителности на София. Така нашите гости се запознаха с богатото културно наследство на столицата ни. По-нататък те успяха да обогатят своя опит и познания за нашите традиции и култура, слушайки лекции на английски език във Врачанския Регионален Исторически Музей и Етнографския комплекс на Българското Възраждане-Враца. Техни екскурзоводи бяха Цвета (10А), Елена (9Б), Анна и Жана(10Б), които представиха информацията за експонатите по интересен  и забавен начин.
Програмата беше наситена, интензивна и емоционална. Участниците споделиха презентации и филми за традиционните народни песни на съответните страни – наши партньори в проекта, а за да превърнем активното учене в забавление проведохме и конкурс „Еразъм търси талант“.
 Имаше интересен мюзикъл „Вълкът и седемте козлета” с участието на ученици от 9В клас, режисиран от г-жа Маргета Маринова и постановка на Северна сватба, с режисьор г-жа Йоанна Димитрова.
Нашите партньори се запознаха с техниките на българската шевица. Те не само изработиха платнени разделители, но и изработиха уникални магнити с българската шевица.
Всички участници заедно създадоха първата част от списанието на нашия проект, която е за дейностите, които партньорите вече са направили.
Като гостоприемен домакин, ние приготвихме традиционни български ястия за нашите чуждестранни приятели.
 Нашите да разгледат и се удивиха от красотата на „Пещерата Леденица”, която е част от магията на ПП“Врачански балкан“.
Посещението приключи преди да се усетим, правейки голямо впечатление на нашите партньори с българските традиции, песни, танци и национални носии. Нещо повече, заедно с емоционалните преживявания, радост, удовлетворение, се създадоха и нови приятелства, и надежда за нови срещи.

Share