Международна среща на партньори по програма Erasmus+

В периода 1-5 ноември 2021г.  ПЕГ “Йоан Екзарх“ беше домакин на среща на  ученици и учители от Турция, Румъния и Португалия, участващи по проект на програма Erasmus+ „Transferring Our Cultural Heritage To The Next Generations By Peer Learning“ /2019-1-TR01-KA229-074152_4/.
Общите дейности започнаха с обиколка на емблематични места на София, с което гостите ни се запознаваха с богатото културно наследство на столицата. Впечатленията от традициите и културата бяха допълнени с лекции на английски език в Регионален исторически музей и  Етнографско-възрожденски комплекс във Враца, където в ролята на екскурзоводи влязоха Вики и Стелла от 12б клас и по забавен начин представиха музейните експонати. Добрите впечатления на чужденците от родната история бяха обогатени на среща-разговор с г-жа Мария Панайотова – Административен секретар на Търговско-промишлена палата – Враца.
Програмата беше интензивна и наситена с много емоции.
Участниците споделиха презентации и филми за традиционните народните песни в страните-партньори. Последва състезание под наслов „Еразъм търси талант“
Интерес предизвика представянето на мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“, изнесен от ученици от 9в клас, с ръководител г-жа Маргета Маринова, както и музикално-сценична възстановка на  „Северняшка сватба“, по сценарий на г-жа Йоанна Димитрова.
Нашите партньори се запознаха с техниките на изработка на традиционна българска бродерия, като освен разделители от панама те направиха българските шевици и на оригинални магнити.
Всички ученици заедно създадоха първата част на списанието на проекта, което отразява всички дейности на партньорите до този момент.
Като добри домакини приготвихме традиционни български ястия, с които нагостихме нашите чуждестранни приятели.
Част от магията на Врачанския край е свързана и с пещерата Леденика, която представихме на нашите гости. Удивлението им от тази уникална природна забележителност беше огромно.
Дните се изтърколиха неусетно, оставяйки не само отношение към българските и врачанските традиции, към песните, танците и носиите, но и създавайки нови приятелства, емоционални преживявания и удовлетворение. И надежда за нови срещи.

Share